Nato ei vastaa Venäjän ydinaseuhkailuun samalla mitalla, ja siihen on kaksi syytä | Yle Uutiset

Ukrainan ja Venäjän välinen sota on jatkunut jo yli vuoden. Venäjä on myös omaksunut ydinaseilla uhkailemisen yhtenä sodan käynnin keinoista. Nato ei kuitenkaan suhtaudu uhkauksiin vakavasti. Aiheesta kirjoittaa Maria Stenroos artikkelissaan ”Nato ei vastaa Venäjän ydinaseuhkailuun samalla mitalla, ja siihen on kaksi syytä” (Yle, 7.10). Venäjän uhkailun huolettomasti suhtautumiseen on annettu kaksi syytä; ”Venäjän ydinasevarastoissa ei ole havaittu muutoksia” ja ”Nato reagoi julkisuudelta piilossa”.

Artikkelissa tilannetta verrataan kylmän sodan asetelmiin, sillä valtiot sekä kansainväliset poliittiset järjestöt ovat ennennäkemättömän paineen alla. Ydinsota olisi kynnys, jonka ylitettyä ei olisi paluuta. Ydinaseiden käyttäminen sodassa johtaisi ennennäkemättömiin tuhoihin molemmilta puolilta. Tällainen sodan eskaloituminen aiheuttaisi tuhoja, jotka olisivat suurempia kuin missään käydyssä sodassa koko maailman historiassa, josta kukaan ei hyödy. Tämän takia uhkausten ja toiminnan välillä on suuri väli.

Mielestäni kuitenkin Nato reagoi tilanteeseen asiallisesti. Nato ei ryhdy leikkiin mukaan, vaan antaa tapahtumien mennä omaa kulkuaan. Venäjän uhkaukset vaikuttavat vain lapselliselta tempulta lietsoa pelkoa vihollisvaltioihin ja Naton edustus tietää tämän itsekin. Tämä johtuu siitä, että Venäjän uhkaukset tulevat todennäköisesti pysymään uhkauksina ja niiden mukainen toiminta olisi erittäin epätodennäköistä. Ennustukseni on se, että sota tullaan todennäköisesti käymään loppuun asti perinteisellä tavalla ilman ydinaseita.

Julkisuudelta piilossa toimiminen on tavalliselle kansalle epäedullista. Mielestäni maailman tulisit tietää Naton aikomuksista, jotta kaltaiseni ”Matti Meikäläinen” voisi tuntea olonsa turvallisemmaksi. Suomi on Venäjälle maalitaulu ja koetaan uhkana Natoon liittymisen takia, minkä takia meidän maamme on ensimmäisten joukossa, jos Venäjä päättää laajentaa sotaansa muihin valtioihin. Olen kuitenkin optimistinen siitä, että Venäjän päättäjiin taotaan järkeä sen kansan toimesta ja että sota saadaan pian päätökseen, eikä se eskaloidu ydinsodaksi.