Lauantaina 28.10. julkaistussa Ylen artikkelissa ”Viisareiden veivaamiselle ei ole loppua näkyvissä – talviaika alkaa taas” muistutetaan ihmisiä kellon viisareiden kääntämisestä talviaikaan. Tämä vuosia vanha tapa on toisaalta saanut lähivuosina paljon kritiikkiä EU-alueella. Kellon viisareiden veivaamisen lopettamisesta äänestettiin jo 2019 keväällä Euroopan parlamentissa. Valitettavasti kyllä lopullinen päätös on nyt jäänyt viipymään. Tähän syitä on ollut esimerkiksi koronapandemia ja Ukrainan sota sekä mahdolliset ongelmat lentoliikenteelle.

Omasta kokemuksestani kellon viisareiden siirtäminen on vain juttu, josta on hyötyä talvella ja haittaa keväällä. Viisareiden siirtämistä tapahtuu myös monessa muussa maassa Euroopan ulkopuolellakin eikä lähes kukaan tykkää kyseisestä rutiinista. Tuntuu myös siltä, että kellojen siirtäminen aiheuttaa enemmän ongelmia kuin se ratkaisee. Ihmiset saattavat olla väsyneempiä kuin normaalisti, syntyy enemmän väärinkäsityksiä, jos koittaa katsoa aikaa kellosta, jota ei automaattisesti ole vaihdettu. Lisäksi eri aikavyöhykkeillä vaihdetaan kelloja eri aikaan, joka lisää yhä enemmän turhaa sekaannusta. Ylen artikkelissa kerrottaan, kuinka ongelmalle ei ole mitään selvää ratkaisua. Mitä tulee tehdä, kun toinen puoli ihmisistä haluaa elää kesäajassa ja toinen puoli talviajassa. Lisäksi tulee ottaa huomioon 27 eri Euroopan Unionin maata, joissa on eri kulttuurit ja mielipiteet asiasta.

Kuten artikkelissa kerrotaan, viisareiden veivaaminen vaikuttaa vähemmän muiden Euroopan maiden ihmisiin kuin suomalaisiin. Se on kaksi vuosittainen haittatekijä, joka on erittäin vanhanaikainen tapa ja sen huomaa. Nykymaailman väki ei koe tästä tavasta ja se varmaan pitäisi lopettaa mahdollisimman pian.