Yle uutisessa ”Viisareiden veivaamiselle ei ole loppua näkyvissä – talviaika alkaa taas” (28.10) Kalle Mäkelä kertoo, että kellojen siirtämisestä ei tulla luopumaan, vaikka EU:ssa on niin aiottu jo vuosia. Taas kerran saimme siirtää kellot talviaikaan, jotta päivät pimenisivät aikaisemmin. Mutta mikä on kellojen siirtämisen hyöty?

Mielestäni kellojen siirtely saisi loppua, ja saisimme jäädä niin sanotusti ”tiettyyn aikaan”, sillä kellojen siirtely aiheuttaa erilaisia ongelmia esimerkiksi aikatauluissa. Euroopan parlamentti äänesti keväällä 2019, että kelloja ei enää siirrettäisi vuoden 2021 jälkeen, mutta koronapandemia hidasti toimia. Kuitenkaan asiaa ei ole enää ajettu eteenpäin, sillä kaikki jäsenmaat eivät ole päättäneet kantaansa kellojen siirtämisestä. Mutta miksi?

Tietoliiketoimintayksikön johtaja Maria Rautavirta liikenne- ja viestintäministeriöistä kertoo, että Euroopassa on tällä hetkellä tärkeämpiäkin asioita hoidettavina. Mielestäni kellojen siirtely on turhaa, voisimme elää vain ”tietyssä ajassa”, sillä kellojen siirtely sekoittaa rytmiä. Vaikka kyse on yhdestä tunnista, menee helposti sekaisin, onko kello esimerkiksi kolme vai neljä, varsinkin jos kellon siirtäminen unohtuu. Tämä voi siis aiheuttaa aikataulun sekaannuksia. Myös unirytmi saattaa kellojen siirtämisestä häiriintyä, joten helpointa olisi elää vain yhdessä ajassa.

Tietenkin kellojen siirtämisen lopettamiseen liittyy ongelmia, sillä puolet haluaisi jäädä kesäaikaan, ja puolet talviaikaan. Panu Saari kertoo uutisessa, että talviaika olisi pysyvästi parempi, sillä se olisi terveydelle hyödyllisempää. Toivottavasti niin sanottu ”ongelma” saataisiin pian ratkaistua, ja kellojen siirtäminen lopetettaisiin.