Suomen julkiset menot ovat kasvamassa melko paljon enemmän kuin EU-komissio Suomelle suositteli, kerrotaan Helsingin Sanomien 3.11.2023 julkaistussa artikkelissa EU-komissio huolestui Orpon hallituksen rahankäytöstä. Artikkelin mukaan EU ehdotti Suomelle, että sen julkiset menot kasvaisivat enintään 2,2 prosenttia, mutta Orpon hallituksen suunnitelman mukaan menot tulevat kasvamaan peräti 4,8 prosenttia. EU-komission mukaan Suomen ensi vuoden julkisen talouden alijäämä on myös nousemassa yli vakaus- ja kasvusopimuksen kolmen prosentin rajan yli 3,2 prosenttiin.

Suomen valtiovarainministeriö myöntää, että Suomen menoja on kasvattanut puolustushankinnat ja sote-uudistus. Lisäksi valtiovarainministeriö kertoo poikkeuksellisten suurten indeksikorotusten kasvattavan menoja. Hallitus väittää näillä indeksikorotuksilla suojelevansa ”kaikkein haavoittuvimpia kotitalouksia”, eli eläkeläisiä. Omasta mielestäni on kuitenkin huono ratkaisu leikata toiselta erittäin haavoittuvaisten kotitalouksien ryhmältä, eli opiskelijoilta. Monilla opiskelijoilla jää kaikkien pakollisten menojen jälkeen käteen vajaat sata euroa, joilla tulisi sitten pärjätä loppukuu. Ruoka on nykyään yllättävän kallista, ja jos kouluun kulkee muuten kuin lihasvoimin, joutuu vielä lisäksi maksamaan bensa- tai bussikulut, kodin sijaitessa hieman liian lähellä koulua.

Hallituksen vastaus opiskelijoiden mielenosoituksiin kuuluu jotakuinkin näin: ”Menkää töihin, mutta muistakaa silti valmistautua ajoissa.” Tässä vaihtoehdossa kuitenkin piilee pieni ristiriita. Nimittäin, jos opiskelija menee töihin, se rokottaa hänen vapaa-ajastaan monta tuntia, jonka voisi käyttää opiskeluun edistääkseen hallituksen toivomaa ajoissa valmistautumista. Lisäksi, kun opiskelija asuu jo omillaan, Kelan myöntämät tuet ovat suuressa osassa omaa taloutta. Jos kuitenkin tienaa yli 300 euroa kuussa, tuet lasketaan uudelleen ja ne pienenevät. Kaiken lisäksi tämä raja koskee koko kotitaloutta, eli jos samassa taloudessa asuu kaksi opiskelijaa, he saavat tienata kuussa yhteensä enintään 300 euroa. 300 euroa on siinä mielessä pieni määrä, että kukaan työnantaja ei luultavasti ota työntekijäkseen henkilöä, joka kykenee tekemään töitä yhden päivän viikossa, jotta tuloraja ei ylity. Muutenkaan töihin meno ei houkuttele, sillä töistä saisi kuussa opiskelujen suuren ajankulutuksen vuoksi suunnilleen saman verran, kuin pelkillä tuilla. Valtio siis on tällä hetkellä ajanut opiskelijat kannustinloukkuun.