Ylen artikkelissa “EU-johtajat vaativat humanitaarisia käytäviä Gazaan – pääministeri Orpo: Kaikki keinot avun perille saamiseksi pitää käyttää” (Yle.fi) käsitellään EU-johtajien kokousta, jossa käsiteltiin Gazan sotaa ja tarkemmin humanitaarisen avun sallimista Gazan alueelle. EU-johtajien konsensus on, että humanitaarista apua on saatava alueelle mahdollisimman nopeasti, mutta suunnitelman toteuttaminen on vielä kyseenalainen. On keskusteltu tulitauoista tai humanitaaristen käytävien perustamisesta avun mahdollistamiseksi.

Ylen mukaan: “Eurooppa-neuvoston päätöstä edelsi päivien poliittinen vääntö, jossa puntaroitiin Israelin laillista oikeutta puolustautumiseen ja Gazan siviilien humanitaarisia tarpeita.”. Mielestäni on itsestään selvää, että 167:n YK-jäsenvaltion tunnistamalla Israelilla oikeus puolustaa suvereniteettiaan väkivaltaisen terroriorganisaation johtamalta hyökkäykseltä. Artikkelin mukaan monella valtiolla on huolia Israelin puolustuskyvyn heikkenemisestä, jos toimeenpannaan tulitauko. Itse jaan nämä huolet ja mielestäni humanitaaristen käytävien perustaminen on paljon parempi vaihtoehto. Humanitääriset käytävät voisivat perustaa esimerkiksi Gazan rannikkoalueille ulkopuolisen valtion valvonnan alaisena, joka varmistaa humanitaaristen alusten koskemattomuuden. Tämän luulisi olevan helppoa järjestää ottaen huomioon, että esimerkiksi Yhdysvaltojen laivasto on jo saapunut Välimerelle. Humanitaarisen avun järjestäminen on tärkeää viattomien siviilien suojelemiseksi, mutta se tulisi järjestää tehokkaasti.

Perinteisen humanitaarisen avun lisäksi, ja sitä parempana vaihtoehtona on tietenkin konfliktin ratkaisu ja rauhan saavuttaminen mahdollisimman pian. Ylen artikkelin mukaan Eurooppa-neuvosto tuomitsee Hamasin suorittamat raa’at terrori-iskut ja sotarikokset kuten siviilien käyttämisen ihmiskilpinä. Tällainen toiminta herättääkin ainakin itselläni kysymyksen siitä onko sodan tuominen nopeaan päätökseen parempi ratkaisu siviilien hyvinvoinnin takaamiseksi kuin humanitaarisen avun tarjoaminen, joka todennäköisesti pitkittää konfliktia. Olisiko siis järkevintä toistaa historiaa kuuluisaa Operaatio Hiekkamyrskyä mukaillen ja päättää sota nopeasti ja päättäväisesti? Mielestäni kyllä, mutta se päätös on itseäni viisaampien ihmisten käsissä. Vaihtoehtoisena ratkaisuna on rauhanneuvottelut kahden valtion ratkaisun muodossa, jota EU:n huippukokous kannattaa Ylen artikkelin mukaan.