Uutisotsikoissa lähiaikoina esillä olleet kriisit ympäri Eurooppaa ovat vaikeita pulmia, joita Nato joutuu selvittämään. Ylen Nato-erikoistoimittaja Maria Stenroos listaa analyysissaan “Nato-maita pusertaa ennätyksellinen määrä kriisejä” (yle.fi 12.10.2023) erinäisiä kahakoita, ja kuinka ne vaikuttavat paitsi Natossa mutta myös muualla maailmassa.

Olen yllättynyt siitä, kuinka en ole edes kuullut monesta asiasta, jota Stenroos listaa. “Kosovon tilanne Balkanilla kärjistyy”, Stenroos kertoo “Nato lisää rauhanturvaajiaan alueella.” En ole itse kuullutkaan koko kriisistä! Onko kyseessä Balkanin niemimaan kahakoita, joita on ollut olemassa jo vuosikymmeniä? Vakavalta kuulostavia asioita näyttää löytyvän useita, mutta lööpeistä tai skuupeista niistä ei kuule juuri mitään. Mielestäni näistä asioista pitäisi kertoa uutisissa lisää varsinkin nyt, kun tuoreina Nato-jäseninä haemme vielä rutiinia järjestön arkipäiväisessä toiminnassa!

Analyysissa kerrotaan laajemmin Israelin ja Ukrainan konflikteista ja tutkitaan sitä, kuinka Nato lähestyy asiaa. Molemmat konfliktit käydään sellaisten maiden alueilla, jotka eivät ole Nato-maita, mutta silti lännen liittolaisia. Voisiko tämä johtua siitä, että ainoastaan Nato-maat olisivat turvassa tyrannialta tai systemaattiselta terrorismilta? En itse osaa ottaa tähän kantaa. Olen kuitenkin sitä mieltä, ettei Venäjä tai Hamas olisi alkanut yhdellekään Nato-maalle ryttyilemään samalla tavalla.

On jännittävää nähdä, miten kiihkeät konfliktit mahdollisesti vaikuttavat maamme velvollisuuteen osallistua laajemmin avustukseen Suomen ollessa Nato-jäsenmaa. Stenroos kertoo, kuinka molemmat konfliktit vievät lännen resursseja, eli Suomi on jo tavallaan avustuksillaan mukana “pelissä”. Nato on kovalla koetuksella, mutta lännen mahdilla haasteista selvitään. Analyysissa kerrotaan, kuinka Nato-maat edistävät Naton omaa puolustusta ja valmiutta, jotta Naton pelotetta saadaan vahvistettua. Nato-maiden tulisi silti mielestäni pysyttäytyä rauhaa edistävien keinojen kannalla, minkä uskon toteutuvan.

Olen silti huojentunut siitä, että Suomi on tällaisina aikoina Nato-jäsenmaa. Minulla on turvallinen olo elää täällä. Natoon liittyminen oli ainoa ja samalla oikea ratkaisu! Hyvä Suomi! Linkki uutiseen