Uutinen “Viisareiden veivaamiselle ei ole loppua näkyvissä - talviaika alkaa taas” (https://yle.fi/a/74-20057428 28.10.2023) kertoo kellojen siirtämisen lopettamisprosessista, ja vaikka jo vuonna 2019 Euroopan parlamentti äänesti kellojen siirtämisen lopettamisen puolesta, on asia juuttunut erilasten seikkojen takia paikalleen. Uutisen mukaan tietoliiketoimintayksikön johtaja Maria Rautavirta kertoo, ettei Suomi tule luopumaan kellojen siirtämisestä vielä. 29.10.2023 sunnuntain vastaisena yönä vaihdetaan talviaikaan, jolloin kelloa siirretään tunti taaksepäin. Uudestaan n. puolen vuoden päästä keväällä kelloja siirrettään kesäaikaan eli tunti eteenpäin.  

Syitä, ettei EU ole vieläkään saanut aikaiseksi käsitellä pitkäaikaista hanketta on monia. Uutisessa tuodaan esille, että viisareiden siirtäminen olisi loppunut jo vuonna 2021, mutta silloisen maailmanlaajuisen koronapandemian takia asia jäi kesken. Myös uutisen mukaan EU:n neuvosto ei ole päässyt käsittelemään asiaa, koska kaikki jäsenmaat eivät ole tuoneet esille omaa kantaansa kellojen siirtämisestä. Muita viivyttäviä tekijöitä aiheeseen sanoo Marja Rautavirta olleen pandemia sekä Ukrainan tilanne, jotka ovat vaikuttaneet lentoliikenteeseen, johon kellojen siirtäminen vaikuttaa valtavasti.  

Monen ihmisen mielestä kellojen siirtäminen puolen vuoden välein on turhaa ja ilmoilla on ollut paljon ihmettelemistä, että miksi asian käsittelemisessä kestää niin kauan tai miksi sitä ei vaan voisi lopettaa. Kuitenkin minun mielestäni asioiden viivästymiseen on ollut ymmärrettäviä syitä. Isommassa kuvassa kellojen siirto on pieni käsiteltävä asia verrattavissa nykyhetken maailmantilanteeseen. Olen kyllä itsekin sitä mieltä, että kellojen siirto on hyödytöntä ja varsinkin keväisin on vaivallista herätä tuntia aikaisemmin. Kuitenkaan kellojen siirto ei vaikuta omaan elämääni niin paljoa, että enää siirtopäivän jälkeen sitä kummemmin huomaisin. Kellojen siirtäminen periaatteessa auttaa ihmisiä ottamaan päivällä kaiken irti valosta, sillä vuorokauden kulkua muokataan kulkemaan päivän valon mukaisesti. Kuitenkin Suomessa valo varsinkin talvella on muutenkin niukassa, eikä mielestäni tunti sinne tänne vaikuta sen määrään kummemmin. Kellojen siirtojen lopettaminen olisi siis periaatteessa helpompaa, eikä kuitenkaan muuttaisi rajusti tai ainakaan hankaloittaisi mitään. Tällöin mielestäni sitten kun aika on sopiva, voitaisiin siitä luopua.