16-vuotias Mateusz tietää, millaista on asua diktaattorin naapurissa, ja sama taistelu voi olla edessä suomalaisillakin

Ylen uutisessa (12.10.2023) 16-vuotias Mateusz tietää, millaista on asua diktaattorin naapurissa, ja sama taistelu voi olla edessä suomalaisillakin (yle.fi) kerrottiin kuinka nuoret ovat auttaneet Puolassa rajan yli tulevia siirtolaisia.

Valko-Venäjältä on siis paennut siirtolaisia rajalla oleviin metsiin piileskelemään. Tilanne on raakaa katsottavaa, kun siirtolaiset kuolevat metsiin kylmyyteen ja nestehukkaan. Osa puolalaisista kansalaisista haluavat auttaa ja päästävät heitä rajan yli vasten Puolan lakia. Uutisessa haastatellaan neljää eri auttajaa, jotka vastaavat heille esitettyihin kysymyksiin.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenkan on pakottanut pakolaisia ylittämään raja itäisen Puolan tiheiden sekametsien yli. Siirtolaiset ovat ikään kuin pelinappuloita sodassa länttä vastaan. Jos Puolan rajavartijat eivät saa heitä kiinni tai palauta takaisin rajan yli, tulijoiden on pärjättävä omillaan metsissä.

Samanlainen tilanne voi olla Suomessakin tulevaisuudessa, koska Venäjä harjoittaa aika samanlaista politiikkaa mitä Valko-Venäjä, varoittavat auttajat. Filosofin osa-aikainen professori ja kirjailija Miroslaw Miniszewsk kuitenkin sanoo, että Suomeen verrattuna Puolan tilanne on ihan erilainen. Suomen kautta on vaikeampi salakuljettaa ihmisiä maantieteen vuoksi eteenpäin Keski-Eurooppaan.

Minun mielestä tilanteessa riitelee oma moraali ja ihmisoikeudet vastaan Puolan laki. Kumpaa pitäisi kuunnella tällaisessa tilanteessa, jos vaikka Suomessa kävisi samalla tavalla ja me joutuisimme auttamaan Venäjältä tulleita pakolaisia. Metsissä on todella vaikeat olot ja selviytyminen ei ole varmaa. Jos itse asuisin rajan lähelle ja törmäisin kylmettyneihin ja kärsiviin ihmisiin, auttaisin heitä varmasti ja tekisin sen mitä pystyisin. Pistää myös mietityttämään, mikä tallaisen toiminnan taustalla on ja miten ihmiset voivat olla sokeita tällaiselle toiminnalle.